Black Olive Press

De naam Black Olive Press is geboren uit de voorliefde van de uitgever voor de heerlijke kleine zwarte olijven uit Korfoe en is ook een hommage aan de Black Sparrow Press uit Californië.

De uitgever Henk van der Does heeft een lange tijd de uitgaven van Black Sparrow Press geimporteerd en de eigen collectie van bijzondere Black Sparrow Press uitgaven is bij de Universiteits Bibliotheek te Amsterdam ondergebracht.

De roots van Black Olive Press liggen bij de Real Free Press, een stripzaak waar naast strips, ook kunst, literatuur & muziek bij elkaar kwamen. Hierna was er een winkel met beat-generation, import Black Sparrow Press, Punk & zestiger jaren met de naam Ins & Outs Bookstore samen met de dichter Eddie Woods.

In 1983 werd de Island Bookstore opgericht in de 2e Tuindwarsstraat samen met Small Press Distribution die de verspreiding van Black Sparrow Press en div. beat-generation verzorgden.

In 1984 kwam er in de ruimte ernaast de boekhandel en uitgeverij Het Griekse Eiland. In 1995 konden we een groter pand krijgen in de Westerstraat en besloot ik de Island te verkopen en me te concentreren om fietsvakanties in Griekenland te organiseren,(een uit de hand gelopen hobby – zoals bijna alles!). Het Griekse Eiland bleef zonder subsidie bestaan tot 2005.

Door de inzakkende cd markt zijn we net op tijd gesloten. Vanaf 2005 zijn we onze activiteiten gaan bundelen in Black Olive Press.

Black Olive Press is gevestigd in Amstelveen en op Korfoe.

Korfoe heeft een lange literaire traditie van schrijvers die enige tijd op het eiland verbleven met o.a. Lawrence Durrell en Henry Miller.

Wij proberen een bescheiden traditie op te bouwen als rustpunt en inspiratiebron voor schrijvers, tekenaars, uitgevers en boekhandelaren.

Vandaar onze link met Black Olive appartementen.

Een kleine selectie van auteurs en tekenaars die ons dorp bezochten en waar wij werk van hebben gepubliceerd zijn: Martin Bril, Guido van Driel, Tim Krabbé, Peter Pontiac, Wasco, Rotraut Susanne Berner en Joost Swarte.